Al die kleurentests

Sep 16, 2022 -- Posted by : marc

Maar wie ben JIJ eigenlijk?

DISC, Insights, Management Drives, Real Drives, MBTI, noem ze maar op, zijn populair en bij werkgevers gewild. Leuke en soms ook nuttige instrumenten om er achter te komen hoe je in een team of onder stress werkt. Ze gaan uit van de grote bewegingen of motivatoren. Maar dat zegt eigenlijk helemaal nog niets over jou. Want onder en achter die identiteit en rollen zit nog veel meer. Daar begint de werkelijke jij. 

Zo ben ik nu eenmaal

Mensen zeggen vaak dat hun identiteit en rollen ze bepaalt. Een grotere leugen bestaat er niet. Zo ben je niet want je gedrag heb je aangeleerd. Zeggen ‘dat je zo bent’ betekent in veel gevallen dat je niet bereid bent verder te kijken naar de laag er onder. 
Alles dat je lijkt te bepalen is aangeleerd gedrag. Je identiteit is hardnekkig en heb je in vele jaren zorgvuldig opgebouwd. Het is een wirwar van in elkaar grijpende gedragingen, patronen en (elkaar soms zelfs tegenwerkende) overtuigingen. Een soort ecosysteem. Voortgekomen uit onder andere gedrag dat je gekopieerd hebt van je ouders, die dat weer van hun ouders gezien hebben. Of je nam een rol aan omdat je het gezin bij elkaar wilde houden, of je werd dwars of rebels omdat je jouw eigen ik niet kon laten zien of voelde dat er wat aan de hand was dat verzwegen of verhuld werd. Aangevuld met omstandigheden waarin je opgroeide, je gezinshistorie, de cultuur en zaken die je meemaakte.

Daarom is gedragsverandering zo moeilijk, de oorzaak van je handelen zit namelijk in die achterliggende patronen en overtuigingen.

De sleutel zit in jezelf.

Want onder al die lagen zit wie je werkelijk bent. Je  ware ik, ziel, ware aard, goddelijke zelf. Hoe je het ook wilt noemen. Dus als je verder wilt komen, dan heb je werk te doen. Is zelfonderzoek nodig. Reflectie op en observatie van je gedrag, onderzoek van overtuigingen en patronen.

Hoe kom ik verder?

Ik geef je een paar vragen mee, die jij af en toe aan jezelf kunt stellen. Vooral handig als je 'sterke' of voor de omgeving onverwachte reacties hebt. Die duiden er namelijk op dat er iets anders aan de hand is dan alleen hetgeen waarop je nu reageert. Een patroon, oude angsten die boven komen, etc. Een goed beginpunt. Stel bijvoorbeeld eens deze vragen aan jezelf.

  • Waarom doe ik wat ik doe?
  • Wat triggerde mij in deze situatie?
  • Wat maakte mijn reactie zo sterk in deze situatie?
  • Doe ik dat in andere situaties ook, en zo ja, in welke?
  • Wat zijn overeenkomsten in die situaties?
  • Wat zit achter mijn reactie (angst, woede, machteloosheid, etc)?

En je kunt stilstaan bij meer fundamentelere vragen: 

  • Wie of wat ben ik werkelijk?
  • Waarom ben ik hier, nu, in dit leven op aarde? 
  • Wat heb ik hier te doen of wil ik bijdragen?

En vooral blijven doorvragen, want je hebt geleerd om oppervlakkige antwoorden te geven zodat de vraag beantwoord is. Maar dat is vaak pas het begin. Dus wees eerlijk, liefdevol en scherp.

Sparren met een goede vriend of coach helpt zeker ook.

Ik wens je een fijne dag, want een fijne dag kun je altijd hebben

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…