Heb jij ze al, de nieuwe HARD skills?

Sep 4, 2018 -- Posted by : marc

Om als samenleving te transformeren en als organisaties te overleven hebben wij (de mens) nieuwe vaardigheden en een andere mindset nodig. Maatschappelijke uitdagingen zijn complex, hangen met elkaar samen en vergen een integrale aanpak. Over disciplines, kennisvelden en overheidslagen heen. Out-of-the-Box oplossingen die we nog nooit eerder bedacht hebben.

Essentiële vaardigheden

Wat we vroeger soft skills noemden zijn de essentiële vaardigheden die we in moeten zetten om de slag naar een duurzame en zinvolle samenleving te maken. Je ziet de verschuiving voorzichtig ontstaan in de selectieprocessen van grote bedrijven: competenties zijn ‘uit’, talenten zijn hot maar niet voldoende. De belangrijkste nieuwe skills waarop geworven wordt zijn adaptief (d.w.z. aanpassings-)vermogen, het vermogen om blijvend te leren, complexiteit doorgronden en kunnen managen, empathisch vermogen en het vermogen tot zelfreflectie. Oftewel een “Groei mindset”. Dat is nodig omdat de omgeving steeds sneller verandert, de complexiteit van producten en gevraagde oplossingen steeds groter wordt en daarvoor bedrijven en samenwerkingsverbanden steeds zullen veranderen. Dat vergt andere kwaliteiten van werknemers, managers en leiders in een organisatie dan zeg tien of zelfs vijf jaar geleden.

Daarom pleit ik er voor om deze eigenschappen niet langer soft skills te noemen maar HARD skills. Technische kennis is relatief gemakkelijk aan te leren of in te kopen, maar voor visie, strategie en duurzame verandering zijn deze nieuwe hard skills nodig.

Hoe kom je aan deze HARD skills of groei mindset?

Ook ik, 51 jaar oud, kom uit een vaste, fixed mindset omgeving: Waarin talenten en intelligentie aangeboren zijn. Waarin je, als je voor een dubbeltje geboren bent, nooit een kwartje zult worden. Dus dat alles vast staat. Maar dat is niet zoals het leven in elkaar zit. Alles verandert voortdurend. Sommige dingen sneller en sommige zaken langzamer. Hersenonderzoek heeft uitgewezen dat talent en intelligentie maar een klein onderdeel uitmaken van het eindresultaat dat je bereiken kunt. Je mogelijkheden worden bepaald door wat je eigen overtuigingen, normen en waarden zijn en hoe je in het leven staat. In een groeimindset vertaald: je bepaalt zelf je eigen mogelijkheden. Een groei mindset is te leren. Dat heb ik ook gedaan, en ik ontdek nog dagelijks meer mogelijkheden en potentieel. Ook bij en met mijn klanten. Dat maakt mijn leven leuk en zinvol.

Ben je nieuwsgierig geworden hoe dit voor jou of in jouw team kan werken, maak een afspraak.

Marc Beets

Share:

Terug naar BLOG

Recente Artikelen

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…

Dit is waarom ik zo graag met techneuten werk!

Een techneut die in zijn kracht staat is goud waard voor het bedrijf.…

Wat wil jij eigenlijk worden?

De vraag "Wat wil ik dan wel?" is niet de beste manier om dat uit te…

Goede voornemens

Het is weer zo laat, tijd voor goede voornemens! Is het ieder jaar…

Lekker fris in je hoofd door het schaatsen?

Heerlijk dat schaatsen. Mijn hoofd gaat er altijd van open. Helemaal…

Minder? Nee, juist meer!

Duurzaamheid lijkt synoniem voor minder. Minder vliegen, minder vlees,…