Maar, moet je anderen dan niet helpen?

Jul 30, 2022 -- Posted by : marc

Natuurlijk wel, daar gaat het niet om

Op mijn 56e verjaardag postte ik mijn ‘life hacks’ op LinkedIn. Kennelijk heel herkenbaar of juist verrassende eye openers, want binnen een paar dagen zijn ze al meer dan 2.500 keer bekeken. Lees ze hier.

Ik schreef onder andere: "doe niet je best voor anderen (want je kunt ze niet gelukkig maken)". Een enkeling snapte dat niet meteen en vroeg me -gelukkig- wat ik daar mee bedoelde. Kennelijk heeft deze zin meer uitleg nodig. Die vind je hier.

Samen sta je sterker

Natuurlijk kun, mag en ga je anderen helpen. Net zoals je zelf soms hulp ontvangt. We zijn tenslotte 'gemaakt' om samen te zijn. Vrienden, het gezin, tribes, communities. Allemaal natuurlijke vormen van samen leven en elkaar steunen. Samen sta je sterker. Samen bereik je veel meer dan alleen. Onbaatzuchtig helpen, dat doe je gewoon. Daar is voor mij geen twijfel over mogelijk.

Wat ik schreef gaat om iets anders.

Liefde halen

Veel mensen doen hun best om bij een ander in de gunst te komen. Bijvoorbeeld omdat ze vroeger geleerd hebben dat als je aan de verwachtingen van ouders of vriendjes voldeed je dan gewaardeerd werd of liefde kreeg. Dat gedrag zet je -onbewust- voort nu je volwassen bent en is een patroon geworden. Een ander plezieren is niets mis mee, behalve als je dat nodig hebt om dat gevoel van waardering of liefde van die ander te krijgen. Dan doe je het niet voor de ander, maar uiteindelijk voor jezelf. Zodat jij je beter voelt. Maar dat is gedoemd te mislukken want je kunt een ander nooit helemaal gelukkig maken.

Je weet zelf niet eens wat je precies nodig hebt

Om iemand werkelijk tot het diepste van zijn/haar ziel gelukkig te kunnen maken moet jij (en die persoon zelf ook) exact weten wat diegene nodig heeft. Wat hij of zij gemist heeft en van buiten probeert te halen. Want net als jij is een ander ook een produkt van zijn ouders. En omdat niemand volmaakte ouders heeft, loop je in je vroege leven teleurstellingen en/of trauma’s op. De meesten hebben wel iets gemist of kwamen iets te kort. Meestal een gevoel van liefde, erkenning of meetellen. Of dat werkelijk zo is of niet maakt niet uit, het is jouw waarheid en overtuiging. Dat ‘gat’ of dat verlangen probeer je vervolgens te vervullen door het bij een ander te halen. Maar vaak weet je zelf niet precies wat je nodig hebt om dat te kunnen vervullen. Het is veelal een wat vaag en ongrijpbaar gevoel van gemis. Als jij het niet weet en onder woorden kan brengen, hoe kan een ander dat dan ooit voor je wegnemen of vervullen?

Heb jezelf lief

De enige oplossing is om die onvervulde verlangens en behoeften van vroeger erkennen en je realiseren dat dit nooit vervuld kan worden omdat het nu eenmaal is gegaan zoals het ging.  En, van nu af aan jezelf die liefde en waardering te geven. In het hier en nu. Steeds opnieuw. Houden van jezelf, met al jouw prachtige stukken, eigenschappen en ook dat onvervulde stuk. Je realiseren dat die behoefde om door een ander gezien of gehoord te worden, om geliefd te worden, terug te voeren is op jouw beleving in je vroege jeugd. Dat accepteren en daarvan houden. 

Daarom schreef ik dat je niet je best moet doen voor anderen. Je kunt die ander niet gelukkig maken. En, andersom: met externe waardering of liefde of seks ga je dat onvervulde verlangen van vroeger niet opvullen. Door je best te doen voor een ander ga je niet alleen daar aan voorbij -maar bovendien aan wat goed is voor jou. Dan doe je waarschijnlijk niet wat je zou willen doen maar laat je je oren hangen naar wat jij denkt dat een ander wil dat jij zou moeten doen. Dat heb ik vroeger ook veel te veel gedaan. Met helaas niet als gevolg dat ik gelukkiger werd, maar dat ik mezelf uitputte, onecht werd en in een burn-out raakte.

Dat ga ik nooit meer doen. Naast deze life hack of leefregel hanteer ik daarom ook die andere die ik opschreef (lees ze hier).

Gelukkig in en met mezelf

Ik kies er iedere dag, elk moment weer opnieuw voor om gelukkig te zijn in en met mezelf, met wat er is. Wat dat dan ook is.

Heb daarom vandaag én morgen ook een fijne dag, want een fijne dag kun je altijd hebben.

Wat zijn jouw life hacks?

Share:

Most Recent Posts

Maar, moet je anderen dan niet helpen?

Ik schreef als één van mijn life hacks: "doe niet je best voor anderen…

Krijg jij wel eens een koude douche?

Wanneer kreeg jij voor het laatst een koude douche? Dat iets niet ging…

Het leven is te kort voor Bullshit

Het kan zo maar voorbij zijn. Dus geniet van wat er is en van wat je…

Heb je de laatste mop al gehoord?

De grootste mop van de laatste tijd is dat de CEO's en rijken der…

Ik moet helemaal niets

Heb je dat ook door? Dat veel mensen van alles ‘moeten’ en jij vooral…