Verandering is de enige constante

Mar 5, 2020 -- Posted by : marc

Heeft jouw Directie of ( Project) Management team voldoende veerkracht om steeds weer veranderingen door te blijven voeren en voorbeeldgedrag te laten zien? Misschien is het tijd voor een opfrisser!

"Verandering is de enige constante" - Heraclites

Omdat veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen, kun je maar beter voorbereid zijn als organisatie of projectteam. De tijd dat de wereld om je heen -klanten/afnemers, stakeholders, technologieën en regelgeving- voorspelbaar leek, is al lang voorbij. Toch doen veel managers en medewerkers in organisaties alsof dat nog steeds zo is. De oude economie kraakt in zijn voegen. Er zijn steeds meer initiatieven om op een nieuwe, ecologisch en sociaal verantwoorde, manier welvaart en welzijn te creëren. Er is een paradigma-shift gaande die ook jouw organisatie beïnvloedt.

Veranderende verandering

'Vroeger' veranderde alleen de buitenwereld. De organisatie paste zich daar vervolgens op aan. Als dat succesvol was, verstarde de organisatie weer voor een aantal jaren. Tegenwoordig treden ook binnen in de organisatie steeds meer en vaker veranderingen op. Bijvoorbeeld doordat klanten of grote contracten wegvallen of aanbestedingen andere, flexibele, eisen stellen aan de organisatie en het projectteam. Of omdat de producten en diensten zo complex geworden zijn dat er steeds wisselende samenwerkingsverbanden en netwerken nodig zijn om te kunnen blijven meedingen of zelfs te overleven.

Dat vraagt een mentaliteitsverandering

Dat alles heeft impact op de medewerkers. Staan zij, en hun management teams, gesteld om met voortdurende nieuwe impulsen en technologische veranderingen om te gaan? De ervaring leert van niet. "Zo doen we dat al jaren hier" is een veelzeggende kreet die ik vaak hoor.

Een mentaliteitsverandering is in veel gevallen noodzakelijk. Dat betekent de mensen op alle lagen in de organisatie bewust maken van hun eigen en collectieve belemmerende patronen, gewoonten en cultuuraspecten. En samen een passend alternatief zoeken. Dat alternatief heeft in ieder geval een aantal elementen in zich:

  • bewustwording van talenten en invloed;
  • een open (groei) mindset;
  • psychologische veiligheid;
  • veranderingsbereidheid;
  • eigenaarschap;
  • adaptief leiderschap.

Waarom UPSPRING Coaching?

UPSPRING Coaching heeft de afgelopen jaren, bij onder meer Rijkswaterstaat en bij grote aannemers in de infra en hoogspanningsinfra, trajecten begeleid om deze veranderingen in houding en gedrag succesvol te bewerkstelligen. Bij managementteams, afdelingen en grote/ meerjarige projecten.

Meer weten wat UPSPRING Coaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via Linkedin of via Contact.

Lees ook eens mijn blog over effectievere teams.

Share:

Most Recent Posts

Waarom zou je een droombaan willen?

"Waarom zou je een droombaan najagen? Want ik wil naast mijn werk…

Ik wil 'meer'! maar dat maakt me niet gelukkig

Oude / ego gedachten poppen steeds weer op, maar daar word ik niet…

Corona maatregelen, een 'blessing in disguise'?

Jongeren en (jong) volwassenen die klagen dat er niets meer kan, ze…

Is op een andere manier samen leven de oplossing?

Anders samenleven, -wonen en -werken dat ook in organisaties…

Verandering is de enige constante

Heeft jouw Directie of ( Project) Management team voldoende veerkracht…