Waarom zou je een droombaan willen?

Feb 24, 2021 -- Posted by : marc

"Waarom zou je een droombaan najagen? Want ik wil naast mijn werk vooral leven." Hoorde ik laatst iemand zeggen. Dat verraste me. Ik zou dan helemaal niet gaan werken en juist gaan leven.

Want, waarom zou je tot je pensioen genoegen nemen met iedere week 36 of 40 uur iets doen wat je niet wilt of waar je geen lol aan beleeft. Of erger nog, stress van krijgt en uitgeput raakt. Alleen zodat je geld hebt om te leven? Dan ben je waarschijnlijk te moe om te leven en eindig je uitgeblust op de bank.

Live free now or die

Het klinkt goed, helemaal doen waar je zin in hebt en gelukkig worden. Vrij zijn. Leven als het ideaal. En dan komen de beren op de weg. "zo hoort dat niet". "je moet toch geld verdienen". "maar ik wil ook een mooi huis en leuke dingen kunnen doen". En, pats-boem, daar zet je jezelf gevangen. Er zit ook een grond van waarheid in, je maakt nu eenmaal deel uit van een maatschappij en cultuur waarin bijna alles geld kost.
Omdat niet-werken voor velen van ons geen optie is, zou ik zeker uitzoeken wat voor werk bijdraagt aan je 'levensvreugde' of geluksgevoel. Juist, zodat je niet alles uit die paar vrije uurtjes hoeft te halen.

Geluk of gelijk?

Je bent maar één persoon. Je neemt jezelf altijd mee, wat je ook doet of waar je ook bent. Je kunt jezelf niet in tweeën delen, in een werkend en een vrij persoon. Dat gaat vroeg of laat wringen. Want ook na je werk gaat het gewoon door met dingen die moeten: boodschappen doen, koken, schoonmaken, enzovoorts, enzovoorts. En als je dan eindelijk die film kunt kijken of uit kunt gaan, dan zijn de verwachtingen hoog gespannen en valt het -achteraf gezien- vaak ook nog tegen.
Beter is het, om bij alles wat je doet vreugde te ervaren. Dus ook, of juist, in je werk. Iets doen wat bij je past en wat bijdraagt aan een groter doel dan alleen meer geld of dikkere auto of luxere vakanties. Dat heeft voldoening.

Je bent wat je denkt

En, als je in en buiten je werk dingen tegenkomt die gedaan 'moeten' worden, dat met eenzelfde flow doen. Zonder negatieve gedachten er over, of het moeilijk of lastig te maken. Want je gedachten bepalen hoe je je voelt. Je lol halen uit de totale bijdrage die het levert. Of beter nog, de lol uit jezelf halen. Ongeacht wat je doet.

Dat lijkt in tegenspraak met wat ik hiervoor beweerde. Dat is het niet. Iedereen zoekt naar zingeving. Werk kan daar zeker bij helpen. Dus, zolang je nog niet verlicht bent is een droombaan vinden een goed alternatief.

Ik wens je veel dagelijkse levensvreugde.

Share:

Most Recent Posts

Waarom zou je een droombaan willen?

"Waarom zou je een droombaan najagen? Want ik wil naast mijn werk…

Ik wil 'meer'! maar dat maakt me niet gelukkig

Oude / ego gedachten poppen steeds weer op, maar daar word ik niet…

Corona maatregelen, een 'blessing in disguise'?

Jongeren en (jong) volwassenen die klagen dat er niets meer kan, ze…

Is op een andere manier samen leven de oplossing?

Anders samenleven, -wonen en -werken dat ook in organisaties…

Verandering is de enige constante

Heeft jouw Directie of ( Project) Management team voldoende veerkracht…