Wat zijn jouw goede voornemens?

Jan 2, 2019 -- Posted by : marc

Het is weer tijd voor de 'Goede Voornemens'.  Je neemt je dingen voor omdat je graag iets wilt bereiken, realiseren of veranderen. Maar als dat wat je wilt zo eenvoudig is, dan had je dat toch al lang gedaan? Er spelen dus andere zaken mee. De meeste mensen nemen zich iets voor en stoppen er na een paar weken weer mee, omdat het niet lukt, ze de moed verliezen of omdat ze denken dat het toch niet kan. Daar komt de 'Blue Monday' vandaan.  En toch kun je je droomleven realiseren.

De grootste blokkade voor het waarmaken van je goede voornemens ben je zelf.

In jezelf heb je onbewuste blokkades die er voor zorgen dat je hetgeen je denkt te willen bereiken niet gaat realiseren. Dat zijn oude gewoonten of patronen, overtuigingen of hetgeen je (voor)ouders je hebben laten zien en doen geloven. Daar zit de crux. Als je er achter komt wat je weerhoud om je droom te gaan leven, dan kun je veranderen.

Vijf Stappenplan

Maar alles begint bij het vaststellen van wat je eigenlijk wilt in je leven. Om je daarbij te helpen vind je hieronder mijn 5 Stappenplan voor het realiseren van je goede voornemens.

1. Innerlijk besluit

Als je iets echt wilt, dan neem je een innerlijk besluit. Dat voelt krachtig en komt vanuit een innerlijk weten. Het is geen hersenspinsel, geen bedenksel van je hoofd, maar veel krachtiger. Jouw innerlijke wil staat er achter en je voelt het door je hele lijf. Dat is je anker, je houvast om je goede voornemen te realiseren.

2. Juiste formulering

Formuleren van iets dat je wilt bereiken, zonder ontkenning, omkering of negatieve focus. Zoals bijvoorbeeld: "Ik wil meer harmonie". In plaats van: "Ik wil geen conflicten". Want dat waar je op focust wordt groter en manifesteert zich. Bovendien herkent je denken een ontkenning of het woord 'niet' niet. In het voorbeeld focus je dus in het eerste geval op harmonie en in het tweede geval op conflicten. Het spreekwoord is niet voor niets: Be careful what you wish for!

3. Zelfonderzoek

Waarom heb je dit wat je wenst niet al bereikt? Zeer waarschijnlijk omdat er obstakels zijn. Niet in de buitenwereld maar in jezelf. Die obstakels zijn overtuigingen of gedrags- en denkpatronen die datgene blokkeren dat je eigenlijk wilt! Het vergt onderzoek, stilstaan bij wat je eigenlijk doet en denkt en waar dat vandaan komt. Daarmee kun je die patronen en overtuigingen gaan herkennen en oplossen of veranderen. En dan staat de weg vrij om te krijgen of te doen wat je werkelijk wilt om jouw goede voornemens te realiseren.

4. Focus en bewustwording

Probeer niet alles tegelijk. Kies dat voornemen waar de meeste energie voor jou op zit. Niet iets dat je denkt dat 'moet'. Dat werkt nooit, omdat je het (eigenlijk) voor een ander doet en niet voor jezelf. En blijf je dit voornemen herinneren. De waan van de dag heeft je zo weer in haar greep. Met focus zie je dingen die je anders niet zag, kom je de juiste mensen tegen of doe je de juiste dingen. Ook is bewustzijn nodig van hetgeen je denkt en doet. Want ook al heb je in het zelfonderzoek van de vorige stap zaken herkend en ga je ze anders doen, oude gewoonten komen anders zomaar terug.

5. Volhouden

Ook wel 'volharding' met een mooi woord. Ons denken is snel en oude gewoonten willen eigenlijk niet veranderen. Daarom moet je jezelf blijven herinneren wat je echt wilt. Volhouden en telkens weer terug naar je innerlijke besluit dat je je goede voornemen wilt bereiken. En als je even van je pad afgedwaald was, zonder oordelen dat het mis ging of dat je het vergeten was, gewoon opnieuw jezelf opnieuw herinneren aan je besluit. En dat weer gaan doen met bewustzijn en focus. Net zo lang totdat je het voor elkaar hebt.

Deze vijf stappen hebben mij al vaak geholpen. Als je hulp nodig hebt bij het weten wat je nu echt wilt in je leven of werk, of als je je innerlijke blokkades wilt wegnemen, kijk dan eens naar de mogelijkheden van persoonlijke coaching of het persoonlijke missiepad.

Veel succes!

Marc Beets - Upspring Coaching

Share:

Most Recent Posts

Waarom zou je een droombaan willen?

"Waarom zou je een droombaan najagen? Want ik wil naast mijn werk…

Ik wil 'meer'! maar dat maakt me niet gelukkig

Oude / ego gedachten poppen steeds weer op, maar daar word ik niet…

Corona maatregelen, een 'blessing in disguise'?

Jongeren en (jong) volwassenen die klagen dat er niets meer kan, ze…

Is op een andere manier samen leven de oplossing?

Anders samenleven, -wonen en -werken dat ook in organisaties…

Verandering is de enige constante

Heeft jouw Directie of ( Project) Management team voldoende veerkracht…