Teamontwikkeling: van los zand naar hechte samenwerking

Teams: projecten, afdelingen of samenwerkingsverbanden laten groeien vergt aandacht, zoals een plant water en voeding nodig heeft. Alleen dan komt die tot bloei. Met een team is dat net zo. Waarom? Echte samenwerking vergt meer dan samen op een kantoor zitten, plannen maken, ‘de schouders er onder zetten’ en ‘leuke dingen doen’. Anders heb je geen team maar een emmer met kikkers.

Samenwerken begint -procesmatig gezien- met een gezamenlijk doel, een strategie en taakverdeling. De meeste teams of afdelingen hebben dat nog wel. Maar dan? Hoe kom je dan verder? Hoe kom je tot gedragen resultaten die er toe doen, geen nadelen hebben en met blijvende impact? Hoe blijven je teamleden gecommiteerd voor het gemeenschappelijke doel?

Vertrouwen is de basis

De basis voor elk goed functionerend team is vertrouwen. Dat is een proces op zich dat goede begeleiding nodig heeft. Vertrouwen in jezelf en in elkaar vergt je open stellen, ego’s en (voor)oordelen opzij zetten en de tijd nemen om elkaar goed te begrijpen, ook als het er om gaat. De meeste teams besteden hier geen aandacht aan. “Samenwerken gaat toch vanzelf?” hoor ik vaak. Maar niets is minder waar. Zeker in het begin zoekt het team naar de basis en veiligheid. De een is daar sneller of gemakkelijker in dan de ander. Politieke agenda’s, kansen voor eigen gewin, angst, de kantjes eraf lopen, zijn zaken die onder de oppervlakte spelen. Als je dat niet helder krijgt en verandert, is het team, en daarmee het doel, gedoemd te mislukken.

Integraal afgestemd samenwerken is ‘the next step’

Zijn er bewust ‘dwarsliggers’ in het team? Worden die serieus genomen en versterken ze het team of worden ze ‘weg gemanaged’? In een integraal afgestemd team is er ruimte voor de nodige diversiteit van de teamleden. Tegenstellingen en verschillen van inzicht worden serieus genomen en onderzocht. Zodat het uiteindelijke product of resultaat integraal is zonder allerlei nadelen of 'bijwerkingen'.

Mijn begeleiding is meervoudig: Ik focus op het systeem als geheel (het team en haar omgeving), de interactie én op de individuele teamleden. De ervaring leert dat als je op al deze niveaus werkt, er positieve en blijvende verandering ontstaat. Zodat het team als een systeem gaat opereren en gaat doen waarvoor het in het leven geroepen is.

Lees HIER mijn blog over teams in een complexe omgeving.

Nieuwsgierig geworden? Benader me of neem contact op via het formulier hiernaast.

Stel een vraag:

This form is unavailable.